Засипват със строителни отпадъци антична крепост
Засипват със строителни отпадъци антична крепост / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Съветниците от БСП в Благоевград настояват за спешна проверка от страна на кметската администрация за незаконно струпване на строителни отпадъци в района на историческата местност "Чуката" край село Зелен дол.

В близост до Късноантичната крепост са изсипани тонове строителни материали, които са от ремонта на пътя към границата ни с Македония, се сочи в писменото становище на червените съветници към кмета Атанас Камбитов и общинския председател Даниела Савеклиева.

Сигналът е подписан от председателя на групата на БСП в благоевградския парламент Милан Богдански, а проверка по случая и снимков материал вече е направил колегата му Асен Балабанов.

"Силно обезпокоени от случващото се, искаме отговор на  база на какъв акт и от кого е разрешено използването на историческата местност като площадка за строителни отпадъци", питат съветниците.

"По време на предизборната кампания, при среща със жителите на село Зелен дол, Атанас Камбитов заяви, че Късноантичната крепост е шансът на селото и за бъдещо развитие. Това ли е визията на кметското ръководство за историческата местност и бъдещето на Зелен дол - ново градско сметище. Ако няма издадена заповед, ще последват ли санции за фирмата изпълнител и за кметския наместник на Зелен дол Благой Панайотов, който явно си е затворил очите за това нарушение", посочват в писменото изложение до градоначалника Камбитов червените общинари.

Социалистите настояват за незабавни административни мерки за преустановяване на замърсяването на тази ценна за  Благоевград историческа местност и премахването на всички строителни отпадъци във възможно най-кратки срокове за сметка на фирамата изпълнител.