Еврозоната и МВФ ще намалят гръцкия външен дълг с 40 млрд. долара
Еврозоната и МВФ ще намалят гръцкия външен дълг с 40 млрд. долара / снимка: Reuters

След повече от 12 часа дебати министрите на финансите на страните от еврозоната и представители на Международния валутен фонд /МВФ/ постигнаха споразумение дългът на Гърция да бъде намален с 40 милиарда долара - до 124 на сто от БВП на страната - до 2020 г. чрез поредица от стъпки, предаде Ройтерс. Първоначалната цел бе дългът да бъде намален до 120 на сто от БВП.

Одобрено беше и решение на Гърция да бъдат отпуснати още в началото на декември общо 43,7 милиарда евро - общата сума на три транша, най-големият от които, 31,2 милиарда евро е блокиран още от пролетта, посочва Франс прес, като се позова на изявление на председателя на еврогрупата Жан-Клод Юнкер на пресконференция.

След края на преговорите управителят на Европейската централна банка Марио Драги заяви пред журналисти, че приветства решението, постигнато от финансовите министри на страните от еврозоната. "Това решение определено ще намали несигурността и ще засили доверието в Европа и в Гърция", подчерта той.

Еврокомисарят по въпросите на икономиката Оли Рен подчерта, че "това е тест за всички нас, на който ние не можем да си позволим да се провалим".

"Тук не става дума само за пари. Това е обещание за по-добро бъдеще на гърците и на еврото като цяло. Признавам, че това бяха изключително трудни преговори", подчерта той.

"Гърция отново излезе на пътя към поддържането на контролируем размер на дълга", подчерта и генералният директор на МВФ Кристин Лагард.

Средствата ще бъдат използвани за рекапитализация на гръцки банки и ще даде на правителството възможност през декември да изплати заплати, пенсии и задължения към доставчици, допълва БТА.

С цел да се намали брутният дълг на Гърция, министрите се договориха да намалят лихвата върху заеми, отпуснати на Атина. В допълнение към това Централната европейска банка ще върне на Гърция 11 милиарда евро, което е равно на печалбата на банката от изкупуване на гръцки държавни облигации на вторичния пазар. Договорено бе и да бъде оказана помощ на Гърция да започне да изкупува обратно свои облигации от частни инвеститори при очаквана цена от 35 на сто от номинала, предаде Ройтерс.

Засега не се предвижда опрощаване на част от гръцкия дълг, посочва Ройтерс. Според управителя на германската централна банка Йенс Вайдман, Гърция може да се надява на намаляване на дълга към страните от еврозоната след няколко години, ако междувременно изпълнява стриктно всички договорени реформи.