Нещо за четене - епизод 23: Анна Гавалда - Един подарен ден
Нещо за четене - епизод 23: Анна Гавалда - Един подарен ден / Дарик Добрич
"Нещо за четене" - епизод 23: Анна Гавалда - "Един подарен ден"
59080
"Нещо за четене" - епизод 23: Анна Гавалда - "Един подарен ден"
  • "Нещо за четене" - епизод 23: Анна Гавалда - "Един подарен ден"

В поредния епизод на рубриката "Нещо за четене" по Дарик Дияна Боева представя романът "Един подарен ден" от Анна Гавалда.

Анна Гавалда e френска писателка, родена през 1970 г. Завършила  е литература в Сорбоната. Работила е като учител по френски език и литература до излизането на първата ѝ книга с разкази и новели „Искам някой някъде да ме чака“. С нея авторката е обявена за новата литературна звезда на Франция, оглавява бестселър листата и получава наградата „Гран при“. Втората ѝ книга е „Обичах я“ също се радва на голям читателски успех. Следва романът „Заедно“, където Гавалда доразвива темата „Има ли живот без любов“. В Япония наричат писателката „Новата Франсоаз Саган с мобилен телефон“.

„Гавалда е достъпна и обичлива писателка – без да пише наивно, тя притежава очи и перо да разнежи, утеши и развесели читателя” – споделя за нея Дияна Боева. Търсенето на щастие и смисъла в живота е основна тема в творчеството на Гавалда. „Няма как да се говори за щастие днес обаче и да не се попаднем в омагьосания кръг на възможното и невъзможното. Затова е логичен въпросът какъв е начинът днес да представим и стилизираме този не само литературен проблем. Гавалда има свои отговори, които не са рецепта, а възможност: разказва откровено и елегантно, дискретно и ненатрапчиво” – твърди Боева.

Още за Анна Гавалда и романа „Един подарен ден” – чуйте от Дияна Боева в звуковия файл: