Цялостният ремонт на НДК би струвал по 50 лева на всеки българин
Цялостният ремонт на НДК би струвал по 50 лева на всеки българин / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Цялостният ремонт на НДК би струвал по 50 лева на всеки българин
59079
Цялостният ремонт на НДК би струвал по 50 лева на всеки българин
  • Цялостният ремонт на НДК би струвал по 50 лева на всеки българин

Цялостният ремонт на Националния дворец на културата би струвал по 50 лева на всеки българин, обявиха участници във фестивала Седмица на архитектурата в София.

Според тях, ако такова реновиране ще се прави до 2019 г., то трябва да бъде свързано с кандидатурата на града за Европейска столица на културата през същата година.

Архитектите обясниха, че ремонтът ще е труден, тъй като би струвал половината от бюджета на столицата и два пъти повече от този на Министерството на културата. Ако обаче не се вземат бързи мерки, сградата би станала опасна.

Изпълнителният директор на НДК Тодор Влайчев подчерта, че засега успяват да покрият разходите на сградата, които са около 30 000 лева дневно, но средствата им са крайно недостатъчни за мащабен ремонт: "Ремонтирахме Зала 2, прилежащото фоайе, строи се нов билетен център, който ще е на западната част на сградата и ще е готов в скоро време".

Според кмета на столицата Йорданка Фандъкова държавните институции трябва да работят заедно за решаването на проблема със сградата: "Това е огромен проект, трябва да се работи постепенно, но трябва да отговаря на съвременните предизвикателства и съвременните форми за култура и изкуство".

Според арх. Иво Пантелеев дарителските кампании са добро решение за намирането на средства за реновиране: "7 млн. българи по 50 лева и ще осигурим необходимите средства за НДК. Това се прави, във всички страни са добри практики".

Читалища, музеи, галерии, киносалони и културни центрове с малки изключения също са в лошо състояние и трябва да се ремонтират преди 2019 г., посочиха организаторите на Седмица на Архитектурата.