Пловдивски съдии поискаха от Висшия съдебен съвет да изчисти името им
Пловдивски съдии поискаха от Висшия съдебен съвет да изчисти името им / снимка: DarikNews.bg, архив

64 магистрати от Окръжния и Районния съд в Пловдив са изпратили безпрецедентно писмо до Висшия съдебен съвет. Поводът за него са появилите се в последно време в медиите оценки за работата им.

Съдиите протестират срещу твърдения, че в Пловдив е „най-силната концентрация на нарушения на правото на свобода и справедлив процес” и по тази причина срещу България има най-много дела в Страсбург. Те не приемат и определения, че работят „във феодализиран район” при „казармени условия”.

Магистратите посочват, че подобни изявления са предизвикани от процедурата по избор на главен прокурор. Както е известно, първият номиниран е председателят на Окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров.

„В повечето случаи източник на тези негативни оценки е един - адвокатска кантора в града на тепетата „със сериозни интереси не само в наказателното правораздаване”, пише в писмото.

Авторите му настояват Висшият съдебен съвет да изрази публично позицията си по поставените от тях въпроси. Искането им е депозирано и при председателя на Апелативния съд в Пловдив.

Магистратите мотивират избрания от тях начин на реакция със становище на Консултативния съвет на европейските съдии, според което, когато отделен магистрат или съд бъде атакуван от обществена фигура чрез средствата за масова информация, следва да се въздържа от реакции и че именно ВСС трябва да реагира бързо и ефективно.

Въпреки че не назовават по име въпросната кантора, от подтекста на писмото става ясно, че става въпрос за Асоциацията за европейска интеграция и права на човека. Нейният шеф адвокат Михаил Екимджиев заяви за Дарик, че пловдивските съдии са „заработили" 77 осъдителни решения срещу България в Страсбург.

Новини от Пловдив