Съдът остави в сила решението за наемане на консултант по облигационния заем
Съдът остави в сила решението за наемане на консултант по облигационния заем / Влади Владимиров, Дарик Кюстендил ,архив

Административен съд- Кюстендил прекрати производството по делото и остави в сила решението на Общински съвет- Кюстендил за наемане на консултант на национално ниво, във връзка с разходването на средствата от облигационния заем.  Делото бе образувано по жалба на кмета на община Кюстендил Петър Паунов. Определението може да се оспорва пред ВАС в 7-дневен срок.

Предложението за наемане на консултант по заема бе на председателят на БСП Иван Каракашки и бе прието със 17 гласа "За", 3 гласа "Против"  и 10 гласа "Въздържал се".

"Актът на Общинския съвет, с който е решено да се наеме консултант с определени задачи, осъществяването на които е предмет на дейност на комисия, създадена с друго негово решение, не е индивидуален административен акт на колективен орган, който да подлежи на съдебен контрол за законосъобразност.  С него не се засягат права и интереси на граждани, организации и длъжностни лица /в случая на кмета на общината/. Той по своя характер е вътрешнослужебен акт и поради това е извън обхвата на съдебния контрол за законосъобразност. Решението за наемане на консултант с определени задачи, като част от задачите на временната комисия на общинския съвет, като негов помощен орган, не засяга правен интерес на кмета на общината, което е следващото основание за недопустимост на  предявеното от него оспорване по реда на чл. 45, ал. 8 ЗМСМА.", пише в мотивите си съдия Автономка Борисова.