Националистите губят места на изборите в Каталония
Националистите губят места на изборите в Каталония / снимка: Reuters

Националистическата коалиция на каталунския лидер Артур Мас запазва по-голямата част от местата си в местния парламент, но отбелязва спад, докато левицата получава силна подкрепа.

Това са първите резултати от социологическите анкети, направени сред вече гласувалите на изборите в този испански автономен район.

Коалицията "Конвергенция и съюз" получава между 54 и 57 места, срещу 62 на изборите през 2010 г., докато левицата печели между 20 и 23 места /10 през 2010 г./ според проучване на първите резултати от регионалните избори в Каталония, публикувано от местна обществената телевизия, цитирана от АФП

В началото на ноември испански интелектуалци се обявиха в подкрепа на левицата и на федерализма в отговор на нарастващото отцепничество, насърчавано според тях от каталунското правителство и от други политически сили, приближени до националистите, допълва БГНЕС.

Каталония е най-задлъжнелият автономен район на Испания. Тя е в открит конфликт с централното испанско правителство, което през септември отхвърли искането й за по-голяма бюджетна независимост с възможност да въвежда свои данъци.

Каталония е обхваната от сепаратистки тежнения. Артур Мас се надяваше да получи абсолютно мнозинство за своята коалиция. Той обеща, че след четири години ще организира референдум за самоопределянето на населената със 7,5 милиона жители Каталония.