Станишев призова хората да гласуват за на референдума за нова атомна централа
Станишев призова хората да гласуват за на референдума за нова атомна централа / снимка: Dariknews.bg

Сергей Станишев призова хората да гласуват "за" на референдума за нова ядрена електроцентрала.

"ГЕРБ се страхуват от референдума", отбеляза в Шумен лидерът на БСП. По думите му, много хора, участвали в подписката за референдума, сега се чувстват обидени, след като въпросът беше преформулиран.

"ГЕРБ се страхуват от референдум, защото знаят, че ако се запази Белене, повечето българи ще гласуват "за" и това ще е огромен шамар за властта и за това намериха някакви хватки, за да лишат въпроса от тази острота и яснота, зад която застанаха 780 000 българи", поясни Станишев. Той посочи, че единственият проект, който реално съществува, готов е за изпълнение и има лиценз, е този за централата в Белене.

Лидерът на БСП и ПЕС посети Велики Преслав и Шумен, където се срещна със симпатизанти на партията.

"Честно казано вече не ме интересува какво говори господин Борисов. Трябва да се занимаваме с това какво ще се справим след изборите, как ще спасим България от неговото управление". Така Станишев отговори на въпрос относно коментара на премиера, че не знаел как да защити националните интереси.

Според лидера на социалистите, когато Борисов не се справя, вади причини от миналото. „Сто години управлявала БСП, според него това е причината да не може да договори повече пари от Европейския съюз, да си опресни паметта и да научи кой е управлявал, къде и кога", допълни Станишев.

Лидерът на европейските социалисти коментира и политиката и амбициите на ПЕС. Станишев не отговори пряко на въпрос дали се вижда като кандидат за председател на Европейската комисия след изборите през 2013 г.

"ПЕС взе решение, че ще имаме единна кандидатура, издигната като демократичен път, зад която всички ще застанем. Аз имам своите виждания по този въпрос", допълни Станишев.