Открита бе първата постоянна музейна експозиция за историята на радиото
Открита бе първата постоянна музейна експозиция за историята на радиото / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

 

Час след края на тържеството по случай патронния празник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" беше открита първата и единствена постоянна музейна експозиция за историята на радиото. Откриването се състоя в сградата на Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК), съобщиха от СУ.

Музея откриха доц. Венцислав Димов, проф. Албена Чавдарова, доц. Теодора Петрова, доц. Вяра Ангелова и г-н Захари Миленков.

Лентата прерязаха проф. Албена Чавдарова, директорът на радио "Алма Матер" Таня Симеонова и главният уредник на Музея Захари Миленков.

Идеята е от 1998 година, когато дългогодишният ръководител на Златния фонд на Българското национално радио Захари Миленков намира естествен съмишленик в лицето на проф. д-р Веселин Димитров, който по това време е и декан на Факултета по журналистика и масова комуникация при СУ "Св. Климент Охридски".

Подкрепени от Факултетното ръководство и съвместно с Националния политехнически музей, създават "Постоянна музейна експозиция за историята на радиоразпръскването в България".

С помощта на студенти и курсисти в Колежа към ФЖМК и на материалната подкрепа на Факултета, със сътрудничеството и на Българския фотоклуб, експозицията беше разположена в двете учебни радиостудиа и пред тях и официално открита.

Наличието й беше популяризирано и от Университетското радио "Алма Матер", което допринесе за появата на дарители на експонати и документи за историята на радиоразпръскването в България.

Експозицията е предназначена за студенти и гости на факултета.