Съдия Тодорова: Трябва да си извадим изводи, за да не се повтори скандалът „Марковска”
Съдия Тодорова: Трябва да си извадим изводи, за да не се повтори скандалът „Марковска” / снимка: DarikNews.bg, Пловдив

Скандалът „Марковска" не е минал напразно, ако извадим съответните изводи, за да не допускаме същите грешки. Това заяви бившият председател и настоящ изпълнителен директор на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова по време на събранието им в Пловдив. Тя е изпратила писмо до Висшия съдебен съвет (ВСС) с искане за преразглеждане на процедурата по избор на главен прокурор и други ръководни длъжности.

Според Тодорова специална комисия трябва да събере цялата общодостъпна информация в публични регистри и медии за кандидатите и да ги предаде за анализ на членовете на ВСС. По този начин няма как да има оправдания, че някои от магистратите не са знаели всички релевантни факти относно избора, смята тя.

Мирослава Тодорова обясни: „Изготвя се анализ на състоянието на прокуратурата, след това се изготвя профил на длъжността и се преценява въз основа на профила напълно обосновано кой от тримата номинирани отговаря на обществената и професионалната необходимост. Защото иначе пак може да бъде удар в тъмното".

Позиция от страна на висшите магистрати относно писмото Мирослава Тодорова очаква през следващата седмица. Тя добави, че със случая ще се занимават новите членове на Управителния съвет и председателят Таня Маринова.

Мирослава Тодорова остава изпълнителен директор на съсловната организация и ще отговаря за комуникациите със съдиите в страната.

Други новини от Пловдив