Поклонение пред чудотворната икона.
Поклонение пред чудотворната икона. / Врачанска митрополия
С тържествен камбанен звън в катедралния храм “Св. апостоли” във Враца тази вечер бе посрещната украйнската чудотворна икона на света Богородица “Скоропослушница”. За духовния празник в църквата се бяха събрали миряни и свещеници от епархията. Веднага след внасянето на иконата в храма започна вечерня, която бе предстоявана от Врачанския митрополит Григорий. Сред първите поклонили се пред светинята бе и кметът на града Калин Каменов.

Посрещането на чудотворната икона на света Богородица във Враца.
Врачанска митрополия


“Днес е троен празник за нашия град. Сутринта отслужихме света литургия за празника на светите безсребърници и чудотворци Козма и Дамян. Прославихме и нашите духовни будители – всички тези, които със слово, с перо, с оръжие в ръка утвърждаваха нашия народ във вяра и в българско самосъзнание. И ето че в края на този ден имаме още една голяма духовна радост за нашия град. В катедралния храм посрещаме чудотворния образ на Божията майка “Скоропослушница” от украйнския град Ананиев. Тази икона, която години наред е показала своята чудотворна сила. Хиляди хора, които са се докоснали до нея, са получили това, което са просели - и помощ, и решаване на проблеми, и изцеляване от тежки и неизцерими заболявания. Няма православен християнин, който да няма образа на Божията майка в дома си, където да отправя молитви и да проси от нея милост, помощ и застъпничество пред Бога. И ние се радваме, че нейния чудотворен образ е днес при нас! Наистина най-много чудотворни образи в света има на света Богородица. И всички докоснали се до тях усещат помощта на Пресвета Богородица. Усещат нейния мир, усещат нейната любов, усещат нейната майчинска загриженост. Затова и ние сега с радост се покланяме пред този чудотворен образ на Божията майка” – каза в словото си след вечерното богослужение Врачанският митрополит Григорий.

Чудотворната икона във Враца
Врачанска митрополия


Чудотворната икона на света Богородица “Скоропослушница” ще остане за поклонение в храма “Св. апостоли” във Враца до понеделник – 5 ноември. Храмът ще е отворен във всички дни до неделя включително, докато има хора, които желаят да се поклонят на светинята. Утре там ще бъдат отслужени утреня и вечерня. В събота, когато е Архангелова задушница, в църквата ще се извърши света литургия за упокой на починалите. В неделя в храма “Св. апостоли” ще има архиерейска света литургия, която ще бъде оглавена от Врачанския митрополит Григорий.

Поклонение пред иконата.
Врачанска митрополия