Врачанският митрополит бе посрещнат в училището по стара традиция с хляб и сол.
Врачанският митрополит бе посрещнат в училището по стара традиция с хляб и сол. / личен архив
Врачанският митрополит Григорий бе гост в часа по религия на ученици от Началното училище “Иван Вазов” във Враца. В първия ден от Страстната седмица той изнесе беседа, в която разказа на децата за събитията от последните дни в земния живот на Иисус Христос. Чрез разказа учениците разбраха за предателството на Юда, за неправедния съд, за осъждането на Христос и разпъването Му на кръст. С въпроси Врачанският владика подканяше децата да участват в разказа за събитията и те с готовност допълваха със своите знания урока. “И нека помним, мили деца, че Иисус Христос пострада на кръста и проля своята кръв за спасението на всички човеци. Той дойде, за да изпълни обещанието, дадено още на Адам и Ева при изгонването им от райската градина, че ще се роди Изкупител. Христос извърши изкуплението на човешкия род” – каза Врачанският митрополит Григорий.

В учебния час.
личен архив

Учениците разбраха също какво означава думата “възкресение”, научиха и за това, че Иисус Христос възкръснал в третия ден след смъртта Си и ние повече от 2000 години празнуваме този най-велик ден в човешката история. Денят, в който вратите на рая отново се отвориха за човеците. После владиката им разказа и историята за първото червено яйце.

По време на беседата.
личен архив


“На всички пожелавам щастливо посрещане на Възкресение Христово! Мили дечица, да успеете да си починете от уроците, да поиграете, но и да намерите време да отидете в църква, да си запалите свещичка и да се помолите на Господ Иисус Христос” – пожела Врачанският митрополит. Владиката подари на децата от СИП-а по религия детски молитвеничета и икони на Възкресение Христово.

На открития урок присъстваха също областният управител Малина Николова и директорът на училището Таня Георгиева. Областният управител подари на митрополита “Златна книга на българските икони” по повод предстоящите празници.