Врачански борец спечели традиционните народни борби За овена в Мизия
Врачански борец спечели традиционните народни борби За овена в Мизия / Снимка: Галина Йолкова- община Мизия

Традиционните народни борби „За овена", които кмета на Общината възстанови през 2005 г., тази година се проведоха  на 1 август -третият ден на панаирни дни „Мизия 2010". Въпреки високите температури на тепиха в парка на града мериха сили около 48  борци от Ловеч, Плевен, Селановци, Враца, Згориград и Мизия.

Главен съдия на срещите беше Иван Спасов, а гл. секретар Благой Иванов. Арбитър при състезанията - международния съдия от Враца Илия Здравков.

Освен млади състезатели от клубовете в региона и мераклии от града и околните села, в борбите участваха  з.м.с. Васил Тодоров от Ловеч, който има и световна шампионска титла, майсторите на спорта Красимир Павлов, Иван Петков и Вангел Вангелов- председател на клуба по борба от Враца.

Заместник кметът на Общината Николай Нековски откри надпреварата и пожела  корените на тази традиция, които  идват от далечното минало, да се пазят и доразвиват и в бъдеще.

Състезателите в различните категории показаха не само сила, но и техника.

Многобройната публика от жители и гости на Мизия аплодираше възторжено схватките между претендентите за голямата награда - жив овен, който чакаше завързан на близкото дърво.

Краен победител стана Виктор Цанов от клуб „Ботев 93" Враца, който е  и национален състезател.

Зам. кмета  награди най-добрия борец с отредения за борбите овен и връчи награди на победителите в състезанията  в отделните категории.