Посрещането на мощите във Враца.
Посрещането на мощите във Враца. / Дарик - Враца
С тържествен камбанен звън и особено вълнение днес във Враца бяха посрещнати чудотворните мощи на светия великомъченик и изцерител Пантелеймон и копието на чудотворната му икона. Стотици врачани се събраха пред митрополитския храм „Св. Николай Мирликийски“ в очакване на светините. Точно в 9.30 ч.  да ги посрещне пред храма излезе Врачанският митрополит Григорий, съпроводен от свещенослужители от епархията и техни събратя от други епархии. Тук бяха също представители на светската власт – народният представител Красен Кръстев, областният управител Малина Николова, заместник кметът на Враца Петя Долапчиева. Светите мощи и иконата на св. Пантелеймон бяха донесени във Враца от йеросхимонах Николай и йеродякон Серафим – монаси от руския манастир „Св. Пантелеймон“ на Света Гора Атон, където се пази Честната глава на светеца-мъченик.

посрещането
Дарик - Враца


След посрещането им в църквата започна архиерейска света литургия, предстоявана от Врачанския митрополит Григорий. В богослужението взеха участие също Мелнишкият епископ Герасим, Константийски епископ Яков и архимандрит Пахомий – ректор на Софийската духовна семинария, както и свещенослужители от врачанска и от софийска епархии. Да се поклонят на светините пристигнаха вярващи християни от Мездра, Мизия, Оряхово, Козлодуй, Кнежа и от други по-малки населени места в региона, както и монахини от Врачешкия манастир „Св. 40 мъченици“.

Светините във Враца
Дарик - Враца


„Днес и ние, подобно на света Елисавета, която била изпълнена с преголяма радост, посрещайки Света Богородица, възкликнала: „От къде ми е това, да дойде при мене Майката на моя Господ?“, и ние със същата радост и със същото възклицание можем да извикаме: „От къде ни е тази велика радост да дойде при нас, сред нас, между нас, светият великомъченик и изцелител Пантелеймон?“. Да дойде тук със светите си мощи – тази светиня, на която от векове се покланят милиони вярващи православни християни! Да дойде при нас и със своя богоозарен лик, изобразен върху светата икона, която е копие на чудотворната икона на светия великомъченик, от манастира „Ксенофонт“ на Света Гора Атон. Затова се радваме в този ден! Затова ликуваме в този ден! Затова се поздравяваме с този празник, който е благодарение на свети Пантелеймон! Днес е един истински духовен празник, защото от близо и далеч светият великомъченик ни събра, за да изпросим Божието благословение и неговата помощ и подкрепа!“ – подчерта в словото си Врачанският митрополит Григорий.

Поклонението пред мощите.
Дарик - Враца


В приветствените си думи владиката изказва своята голяма благодарност към Българския патриарх Неофит и към Светия Синод, както и към игумените на двата манастира „Св. Пантелеймон“ и „Ксенофонт“ на Света Гора Атон, както и на Свещения кинотис (ръководството на Света Гора) за това, че в България и в частност и във Враца са пристигнали тези много ценни за всеки вярващ човек светини, както и на всички отци и миряни, участвали в подготовката на това църковно събитие и в богослужението.

Врачанският митрополит Григорий
Дарик - Враца


След края на светата литургия, в храма „Св. Николай Мирликийски“ бе отслужен водосвет. Богослуженията днес там ще продължат в 17 ч., когато е началото на вечернята. След нея ще бъде отслужен молебен канон към Света Богородица, който е първият за Богородичния пост, който днес започна. Поклонението пред светините ще продължи днес в храма „Св. Николай Мирликийски“, докато има хора, които искат да потърсят неговата молитвена помощ и закрила. Мощите на светеца-лекар и неговата икона ще останат за поклонение и утре до 10.30 ч.

Дълга опашка от хора се изви пред храма "Св. Николай" във Враца.
Дарик - Враца


Утре, в 9 ч., денят ще започне с архиерейска света литургия, отслужена от Врачанския митрополит Григорий в съслужение със свещеници от епархията и от столицата. След това в 11 ч., в двора на Многопрофилната болница за активно лечение „Христо Ботев“ във Враца, ще бъде направен водосвет и ще бъде положен основният камък на новостроящия се храм на името на св. Пантелеймон, като мястото ще бъде осветено от мощите на светеца.

Врачанска митрополия кани всички врачани и гости на града да вземат молитвено участие в богослуженията и в поклонението пред свети великомъченик Пантелеймон.