/ Петя Димитрова
Видинският митрополит Даниил оглави богослуженията на Светли петък в Клисурския манастир „Свети свети Кирил и Методий. Днес Българската православна църква почита иконата на Света Богородица „Живоприемний източник“.

На Светли петък празнуват имена, които даряват живот

Владиката освети аязмото на духовната обител, в прослава на Божията майка и благослови духовниците и миряните.

Митрополитът благославя.
Петя Димитрова

Празникът води началото си от Цариград, разказа митрополит Даниил. През V в., в покрайнините на византийската столица, Света Богородица се явила на един войник  и му показва лековит извор, с чиито води да излекува очите на сляп дядо.

По-късно войникът станал император и от благодарност изградил храм на чудодейното място, като при храма има и аязмо, от където вярващите християни до днес черпят вода и разказват, че стават чудеса. Последното обновяване на този храм било на Светли петък и от тогава на този ден се празнува.

На чудесата, които стават на това място, е посветена икона на Света Богородица, която се нарича „Живоприемний източник“. На нея са изобразени аязмото, около което има болни хора, а над всички тях е Света Богородица, която ги изцерява.
 
„Даровете на Христовото Възкресение се проявяват най-напред в Неговата пречиста майка и благодеянията, които тя дава са безбройни. В този живот  Бог ни е призвал да обичаме ближния си, както обичаме  себе си и така да проявим любовта си към Него”, каза още владиката.
 
От 2007 година Клисурският манастир е женски метох. В момента има 10 монахини и една послушница. Миналата година са ремонтирани покривите на двете крила на манастира.

Митрополитът благославя.
Петя Димитрова

"Видинска митрополия е изготвила проекти за ремонти на 10 църкви и чака отваряне на мярката за финансиране по европейската програма за развитие на селските райони", уточни митрополит Даниил.

Той обясни, че благодарение на държавната субсидия за православната църква, възнагражденията на свещениците са на нивото на учителските заплати. С тях обаче, нарастват и очакванията към работата им.
 
На Гергьовден Видинския владика ще води богослуженията в Зографския манастир в Света гора.