Незабравимо начало на летния фестивал във Видин.
Незабравимо начало на летния фестивал във Видин. / Дарик - Враца
Първият летен фестивал „Крепост на вековете „Баба Вида” бе открит тържествено на сцената на шлеп в река Дунав от кмета на Видин инж.Огнян Ценков. Той изказа специална благодарност на акад. Пламен Карталов за решимостта и вдъхновението да се реализира идеята за летния фестивал във Видин. „Избрахме тези три сцени в крайдунавския парк и в единствения запазен средновековен замък "Баба Вида" и Стамбол капия, защото това са емблематични културно-исторически забележителности и те ще бъдат уникален декор в съзвучие с характера на оперните и балетни постановки", коментира кметът на Видин. С пожеланието този проект да се превърне в традиция и да даде възможност на града ни да бъде ново културно средище, Огнян Ценков даде думата на зам.-министъра на културата Румен Димитров, който поднесе приветствие от името на министъра на културата Боил Банов. Начинанието беше благословено от Белоградчишкия епископ Поликарп. А маестро Карталов в приветствието си каза : „Не е възможно ние българите с тази енергия, която даваме на целия свят, в нашата родина, да нямаме онова, което дава енергия на самите нас... Във Видин я има тази енергия - ние събрахме енергията на града, на историческия Видин...и енергията на Софийската опера и балет, и ще дадем нов културен импулс на всички, които имат нужда от изкуство! Изкуството може да спаси икономиката, а тя все още не помага на изкуството...“, подчерта акад. Пламен Карталов.

Сред гостите на Първия летен фестивал във Видин бяха  народният представител д-р Цветан Топчиев, френският посланик у нас Ерик Льобедел, областните управители на Враца и на Ловеч, кметът на Община Княжевац, Сърбия - Милан Джокич и др.

Силвия Кацарова във Видин.
Дарик - Враца


Първата вечер стартира на сцена-шлеп на река Дунав с премиера на „Мантията“ - опера в едно действие по Джакомо Пучини и „Джани Скики“ - комична опера. Публиката е притаила дъх, действието в „Мантията“ се развива на шлеп на река Сена. Любовта и изневярата - вечни като света движат действието и в операта на Пучини, а есетественият декор на реката кара зрителите да изпитват усещането, че са част от тайнство.„Джани Скики“ е единствената комична опера на Пучини. Съчетавайки в себе си остроумие и фарс, тя изисква от зрителя да погледне на себе си откровено и да се посмее.

На не много голямо разстояние от сцената на шлепа звучаха ритмите на „Диджей ретро фест“ - завръщане в 80-те. Снощи ретро феста впечатли зрителите си освен със забиванията на диджеите, също и с участието на Силвия Кацарова. Видинчани и гостите на Видин, за които са тръпка ритмите на 80-те, успяха да се позабавляват от сърце с вечните стари парчета и с песните на Силвия Кацарова.