В село Стояновци си избират кмет
В село Стояновци си избират кмет / Дарик Враца

В романското село Стояновци днес си избират кмет. В избирателните списъци са записани 96 човека. Кандидатите за кметското място са Николай Павлинчов Цанов, издигнат от Инициативен комитет и Капка Тодорова Йотова, издигната от ПП БДЦ.

До поредния избор се стигна след като Върховния административен съд обяви последните избори, проведени в селото миналата есен, за недействителни.

Тогава в тях участваха същите кандидати, като според подадените в ЦИК данни - за Цанов са гласували 13 човека повече, в сравнение с гласувалите за Йотова. Участвалите в изборите тогава са били 133-ма избиратели.

Резултатите обаче са обжалвани от Йотова. Първоначално Административен съд Враца е потвърдил решението на ОИК Роман за избора на кмет. Йотова обжалва и това решение на следващата инстанция - Върховен административен съд. В касационната жалба е посочено, че съдът неправилно е приел за действителен гласа на една от бюлетините, при проведения първи тур на изборите на 25.10.2015г., в който вотът е даден за Николай Цанов и съответно протоколите на ОИК Роман, с които са приети резултатите на секционната избирателна комисия (СИК) с. Стояновци, където всички членове на секционната комисия са приели единодушно бюлетината за действителна и върху секционния протокол няма отбелязване за спорове, относно действителността или недействителността на някоя от бюлетините, като същият е подписан от всички членове на комисията без възражения и особени мнения.

На 15 март Върховният административен съд с Решение № 2884/15.03.2016г. е отменил решението на Административен съд Враца и е обявил избора на кмет на с.Стояновци за недействителен.