В с.Градец отбелязаха Трифон Зарезан по стар обичай
В с.Градец отбелязаха Трифон Зарезан по стар обичай / Снимка: община Видин

Кметът на Видин Герго Гергов и председателят на Общинския съвет  Пламен Трифонов бяха гости на празника Трифон Зарезан в с. Градец, който се отбелязва по стар стил на 14 февруари. По традиция жителите на селото ги посрещнаха на площада с хляб и вино. Оттам празнично хоро потегли към дома на Лили и Иван Попови, където бе извършен обичаят „зарязване". Най-възрастният лозар в Градец Цанко Ангелов пръв отряза от лозовите пръчки. Герго Гергов и Пламен Трифонов също „зарязаха" и нарекоха да е здраво лозето, да роди много грозде и хубаво вино. Домакинът Иван Попов подари на видинския кмет уникална покривка - ръчно печатан текстил, със символите на празника.

Герго Гергов получи също икона с лика на Св. Богородица, осветена от отец Григорий. Той благодари за топлото посрещане на всички жители на селото, като изрази задоволството си от факта, че са съхранили хубавата народна традиция, за да се предава от поколение на поколение. Кметът на община Видин обеща своята подкрепа на трудолюбивите стопани в усилията им да съхранят лозарството в този край.

След кратко прекъсване, традицията да се изпълнява народния обичай Трифон Зарезан в с. Градец, е възродена през 90-те години на миналия век. Сега отбелязването му се организира съвместно от местното читалище „Просвета", кметството и църковния храм „Св. пророк Илия".

Днес в Градец се отглеждат около 500 дка лозови насаждения, каза кметът на селото Илия Томов. Хората тук се славят като едни от най-добрите стопани в региона, които произвеждат качествени сортове грозде и се гордеят с хубавите си вина.