Ученици питаха за административното правораздаване
Ученици питаха за административното правораздаване / Дарик - архив

Ученици от Х клас на СУ „Христо Ботев“  във Враца се запознаха с административното правораздаване, компетентността на Върховния административен съд и административните съдилища. Те научиха как се установяват административните нарушения и налагането на административни наказания.

Това бе втората от общо пет теми от образователната програма “Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие” на Върховния административен съд и административните съдилища. Тя бе представена като интерактивен урок. Лектори бяха Мирослав Любомиров – експерт „Връзки с обществеността“ в Административен съд – Враца и Веселин Вътов – прокурор в Окръжна прокуратура – Враца.

Пред учениците Мирослав Любомиров направи кратък исторически преглед на административното правосъдие в България, компетентността на ВАС и административните съдилища, видовете административни актове, какво представлява административното нарушение и способите за оспорване на наложеното административно наказание. Веселин Вътов разясни ролята на прокурора в административния процес и участието му по административни дела.

Засиленият интерес провокира много въпроси от страна на учениците, на които лекторите отговаряха на достъпен за възрастта език, като подкрепяха отговорите с редица примери. В края на дискусията пред медиите учениците споделиха, че им е било изключително интересно и изразиха желание срещите да продължат.

 

На интерактивния урок присъстваха също Валя Иванова – преподавател по „Етика и право“ в същото училище и журналисти.