У нас най-дълго живеят хората в София, най-кратко - във Врачанска област
У нас най-дълго живеят хората в София, най-кратко - във Врачанска област / Дарик Враца

Средната продължителност на предстоящия живот общо за населението на страната е 74.5 години. Показателят е изчислен за 2011-2013 година и в сравнение със сходния предходен период средната продължителност на живота се е увеличила с половин година, отчитат от националната статистика.

Средната продължителност на живота при мъжете е 71 години, а при жените 78 години. За период от десет години този показател се е повишил 2.3 години при мъжете и 2.4 години при жените. Хората в селата живеят с 2.7 години по-малко, отколкото хората в градовете, където средната продължителност на живота е 72.3 години.

По данни на статистиката най-малка е средната продължителност на живота в област Враца - 72.3 години, а най-голяма в София - 76 години. Жените живеят по-дълго от мъжете във всички области на България, но най-голяма е разликата в областите Сливен - 7.9 години, и Кюстендил - 7.7, а най-малка - в област Кърджали - 5.7 години.

За хората над 65 години очакваната средна продължителност на живота е 15.8 години, като за последното десетилетие тя се е увеличила с 1.4 години.

От статистиката отчитат, че България е в топ три на държавите от Евросъюза с най-ниска средна продължителност на живота, като преди нас са само Литва и Латвия. Най-дълго пък живеят хората в Италия и Испания.