Търсят китайски инвеститори за пътя Ботевград - Видин
Търсят китайски инвеститори за пътя Ботевград - Видин / Враца днес

Презентация за пътя Ботевград – Видин ще представи днес в Белград министърът на икономиката Божидар Лукарски на срещата 16 + 1. В нея участват представители на правителствата и бизнеса на 16 източноевропейски държави и и техни колеги от Китай.

Това обявиха днес във Враца зам. министър Любен Петров и началникът на политическия кабинет Филип Кирев.

Пътят е един от трите приоритета за министерството, касаещ пряко развитието на Северозапада. Идеята е да се търсят инвеститори за пътя, тъй като от китайска страна има изразено желание за влагане на пари точно в инфраструктура и енергетика.

Останалите два приоритета са развитието на индустриалните зони, каквато вече има във Видин, и която днес също ще бъде презентирана в Белград.

Не на последно място е и насърчаване на малки и средни предприятия от Северозапада чрез ОП „Иновации и конкурентоспособност“. „Желанието ни е през този мандат Северозапада да достигне стандартите на България, а защо не и да ги изпревари“, каза още Л.Петров.

„Макар и да не бях избран за народен представител от Врачанско не съм забравил ангажиментите, които съм поел и ще направя всичко възможно да ги изпълня“, обясни на свой ред и Филип Кирев.