Река Тополовец ще бъде обуздана с проект
Река Тополовец ще бъде обуздана с проект / Снимка: Областна администрация

Мерки за предотвратяване  наводняването на къщи от река Тополовец в с. Градец бяха обсъдени със специалисти от областният управител на Видин Пламен Стефанов. Всяка година, при високи води на реката, се наводняват дворовете,  мазетата и приземните етажи на около 15 къщи, разположени край бреговата ивица.   

След като обсъдиха предписанията на комисията, извършила проверка в района, специалистите решиха да бъде изготвен проект, с който да се кандидатства за финансиране пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Проектът ще включва препоръчаните от комисията дейности за предотвратяване заливането на крайните къщи в с. Градец, а именно: почистване на старото корито на река Тополовец; изгребване на наноси по речното дъно; цялостно почистване на коритото от дървета, храсти, паднали клони и изхвърлени отпадъци. 

Областна администрация и община Видин се ангажираха да си съдействат за по-бързото изготвяне на проекта. До 10 дни двете администрации ще подготвят пълния комплект документация, придружен с предложение от кмета на общината Румен Видов и със становище от областния управител Пламен Стефанов за необходимостта от реализиране на мерки срещу евентуални заливания в с. Градец.

По разпореждане на областния управител на Видин, комисия извършва проверка за проводимостта на реките и състоянието на защитните съоръжения в целия регион. Заповедта е във връзка с указания на правителството за предприемане на срочни превантивни мерки за недопускане на щети и ограничаване на последиците от вредното въздействие на водите.