Проучват йод-дефицитните заболявания
Проучват йод-дефицитните заболявания / netinfo
Област Враца e включена в национално представително проучване за установяване нивото на разпространение на йод-дефицитните заболявания сред населението. Целта е изготвяне на оценка на ефективността на профилактиката с йодирана сол. Проучването се провежда в общо 10 области на страната.

На територията на врачанско проучването ще обхване 200 ученици на възраст от 7 до 10 години, 20 бременни жени и контролна група от 10 не бременни жени в детеродна възраст. Учениците са извадка от НУ “Иванчо Младенов”, НУ “Св. Софроний Врачански”, НУ “Иван Вазов”- Враца и ОУ “Христо Ботев” –с. Баница, НУ “Хр. Ботев” – Б. Слатина.

Практическото осъществяване на проучването ще се извършва от екип, включващ ендокринолог, специалист по ехографско изследване на щитовидната жлеза, клиничен лаборант и специалисти от Дирекция “Опазване на общественото здраве” на РИОКОЗ Враца.

Всички участници получават информация за същността на проучването и начина на провеждането и подписват декларация за информирано съгласие, се казва в информация от РИОКОЗ Враца.