Преглед на печата
Преглед на печата / netinfo
Водещото заглавие от първа страница на вестник “Шанс нюз” :

“Приключи делото срещу Валери Дебелия”

Комисията “Кушлев” иска да се отнеме имущество за 1,8 милиона лева от най-охранявания врачански бизнесмен

Процесът срещу Валери Тодоров – Дебелия във Врачанския окръжен съд приключи. До месец съдия Мирослав Досов трябва да излезе с решение дали да се отнеме имуществото в размер на 1,8 милиона лева от най-охранявания врачански бизнесмен.
Делото тръгна преди година и половина с мотивирано искане от комисията “кушлев” за отнемане в полза на държавата на недвижими имоти, автомобили и пари, придобити по престъпен начин. В рамките на седем заседания казусът бе изяснен.


Друго важно от страниците на ежедневника :

“Добри новини очакваме ох Химко”

До края на месеца свиквам пресконференция, обеща Андрей Семерджиев

До края на седмицата 800 бивши работници от торовия завод Химко ще получат общо 1 милион лева за забавени заплати и обезщетения, които са признати от съда. Това потвърди изпълнителният директор на “Ново Химко” Андрей Семерджиев. Изплащането на сумите е по оздравителната програма на дружеството и се забавила заради обективни трудности.


Една хубава новина от вътрешните страници :

““Самсунг “ и “Хюндай” се интересуват от Враца”

На петчасова работна среща в Сеул Тони Милева запозна бизнеса с интеграционния проект на водния цикъл във Враца

Зам.-кметът по “Туризъм, спорт и оперативни програми” при община Враца Тони Милева се завърна от Корея. Там тя взе участие в международния симпозиум “Глобъл Грийн Бизнес 2008”. Участието й в престижния форум бе по покана на министъра на околната среда на Република Корея. Представители на бизнеса от Азия и Европа, свързани с инвестиционни проекти и водещи корейски фирми са писъствали на церемонията по подписването на меморандум между Министерството на околната среда на Корея и Южнокорейската администрация за опазване на екологията.

Водещото заглавие от първа страница на вестник “Зов за истина” :

“Ръстът на икономиката се забавя”

Ръстът на икономиката се забавя през третото тримесечие показва експресната проверка на Националния статистически институт за брутния вътрешен продукт през периода юли – септември 2008.

Според оценката ръстът е 5,6% спрямо третото тримесечие на миналата година.



Друго от първа страница на седмичника :

“Голямото Четене”

С четене на откъси от любими детски книги ученици от врачанските училища посрещнаха в понеделник пътуващата библиотека на Българската национална телевизия, която преди седмица започна обиколката си в цялата страна като част от кампанията “Голямото четене”.
“Събличат ученичка гола заради дълг от 250 лева” е водещо заглавие на в. “Лом прес”.

17-годишна ученичка била пребита, съблечена гола и ограбена от две момчета на безлюдно място на брега на Дунава. Младежите органицирали наказателна акция заради дълг от 250 лева. Единият от похитителите е заловен, а другият се издирва, съобщиха от полицията.

Пострадалата девойка е ученичка в СОУ-ЧЕМИ “Димитър Маринов”. На 12 ноември по здрач 18-годишният Александър В. и 19-годишният Светослав Д. качили непълнолетната Кристина Т. в лек автомобил “Опел Тигра” и потеглили към Долно Линево. Като стигнали брега на Дунава, те измъкнали момичето от колата, набили го здраво и го принудили да съблече дрехите си. Накрая взели джиесема и дрехите на девойката и я зарязали в тъмното.

“Преглеждат ромите в автобус” четем от вътрешните страници.

440 педиатрични и над 460 акушеро-гинекологични прегледа са извършени за един месец в мобилните кабинети по проект “Промоция и оптимизиране на профилактични програми за майчино и детско здрваве”. Проектът се реализира по програма “ФАР”, а изпълнител на дейностите за община Лом е Медицински център “Хипократ”.

Здравно-профилактичната инициатива е ориентирана главно към представителите на ромската общност с цел установяване на актуалния гинекологичен и педиатричен статус на хората от общността и намаляване на риска от заразяване по полово преносими заболявания.

Още едно заглавие от вътрешните страници “Даряват автомобил на пожарната”.

Протвопожарен автомобил-дарение от фондация “Harvest plus” със седалище в английския град Бристол, получи Районна служба пожарна безопасност и защита на населението в Лом. Автомобилът е марка “Dennis” и е произведен през 1984г. Управлението му е съобразено с английския модел на шофиране, при който воланът е разположен от дясната страна.