Председателите на ОбС обмениха опит с местните власти във Виена и Община Йожефварош, Будапеща
Председателите на ОбС обмениха опит с местните власти във Виена и Община Йожефварош, Будапеща / Делян Дамяновски

Делегация на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България (НАПОС-РБ), водена от Красимира Германова, председател на Управителния съвет, и от инж. Делян Дамяновски, изпълнителен директор на Асоциацията, осъществи пътуващ семинар за обмяна на опит в областта на местното самоуправление в две страни-членки на Европейския съюз - Австрия и Унгария.

В 70-членната делегация влизаха председатели на Общински съвети, общински съветници, кметове и зам.-кметове на 32 български общини: Ботевград, Брацигово, Бургас, Братя Даскалови, Генерал Тошево, Девня, Джебел, Димитровград, Елин Пелин, Етрополе, Каспичан, Козлодуй, Криводол, Крумовград, Лесичово, Мездра, Момчилград, Павел баня, Поморие, Приморско, Разград, Родопи, Свищов, Симеоновград, Смядово, Созопол. Стралджа, Твърдица, Черноочене, Чупрене, Ценово и Якимово.

Програмата на семинара включваше две делови срещи - в Кметство Виена с председателя на градския парламент на австрийската столица Годвин Шустер и в една от централните общини в унгарската столица Будапеща - Йожефварош, със заместник-кмета Атила Егри и представителите на Общинския съвет Георг Шош (председател на комисията по бюджет и финанси), Оскар Зентай (председател на комисията по човешки ресурси), Деметер Силаги, д-р Оршоя Ференц и Ищване Дудаш, общинските съветници.

Председателите на ОбС обмениха опит с местните власти във Виена и Община Йожефварош, Будапеща
netinfo

По време на дискусиите българската делегация се запозна със спецификата на местното самоуправление в двете централноевропейски държави, с тамошното законодателството, уреждащо локалните власти, със структурата и системата за функциониране на общинските съвети, с нивата на местно самоуправление и статута на общинските съветници. По време на разговорите бе обменен също опит в областта на данъчното облагане, чистотата и сметосъбирането, устройството на територията, стратегията за борба с наркотиците и т. н.

Това е поредният пътуващ семинар, осъществен от НАПОС-РБ от създаването на Асоциацията преди 10 години. През този период представители на Асоциацията обмениха опит в областта на местното самоуправление с Кметство Мюнхен (Германия), Залцбург (Австрия), Любляна (Словения), Стеблево и Големо Острени (Албания), Сараево (Босна и Херцеговина), Солун и Кавала (Гърция), Истанбул (Турция) , Охрид (БЮР Македония) и Санкт Петербург (Русия) и посетиха Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа и Европейския парламент в Страсбург (Франция), Европарламента и Комитета на регионите в Брюксел (Белгия) и Организацията на обединените нации в Женева (Швейцария).

Председателите на ОбС обмениха опит с местните власти във Виена и Община Йожефварош, Будапеща
netinfo