Поклон пред паметта на руските воини от Трети украински фронт
Поклон пред паметта на руските воини от Трети украински фронт / Община Видин

На 9 май, който отбелязваме като Ден на победата над хитлерофашизма и Ден на Европа, по традиция бе организирано поклонение на Руското военно гробище във Видин. Днес се навършват 71 години от края на Втората световна война. Десетки видинчани се събраха, за да оставят цветя пред паметните плочи на загиналите на видинска земя руски войници и офицери от Трети украински фронт на бившата Съветска армия.

На поклонението присъстваха заместник-кметът  на община Видин Венци Пасков, заедно с председателя на Общинския съвет Генади Велков и общински съветници.  На военното гробище дойдоха и представители на Руския клуб в града, които всяка година отдават почит на своите сънародници. Заупокойна молитва в памет на бойците, погребани тук, отслужи Архимандрит Самуил. В програмата, подготвена от Руския клуб се включиха възпитаници на ПМГ „Екзарх Антим I“ и ученици от Основно училище „Епископ Софроний Врачански”, които представиха рецитал на руски език.

 

Присъстващите сведоха глава в едноминутно мълчание пред подвига на загиналите далеч от своя роден край руски воини и поднесоха венци и цветя. През есента на 1944 г. тук намират гибелта си повече от 230 души от Трети украински фронт, сражавали се срещу хитлеристка Германия.