/ Дарик Враца
Бисер Спасов
97283
Бисер Спасов
Траяна Ценова
Светла Борисова
  • Бисер Спасов
  • Траяна Ценова
  • Светла Борисова
С водосвет на непресъхващата чешма, отслужен от отец Борислав и отец Пламен, започна отбелязването на „Свети Николай” – летни, в Горна Вереница, Община Монтана. На днешния ден хората от старото село празнуват храмовия си празник.

Чешмата с петте чучура носи името „Кладенеца”. Изградена е през 1933 година от дряновския майстор Борис Ботев. В единия й ъгъл скромно се подава шести чучур. Той е непресъхващият, разказват хората. Зиме лете си тече вода, която те наричат боровата. Шестият чучур е направен от Борис Панталеев през 50-те години на миналия век.

И когато в летните дни петте чучура пресъхнат, от шестия хората утоляват жаждата си. Над него за водосвета се изнася и най-старата икона, която се пази в селската черквичка. След службата, с иконата на Свети Николай напред, всички се отправят към храма.

Празник Горна Вереница
Дарик Враца

„Черква и чешма са най-големите добрини, които човек може да стори за другите“, се пее в българска народна песен.

Така и през ХV заможната търговската фамилия на Андрея Лилин, съпругата му Първа, сина им Петър и дъщерите им Мария и Тодора, правят първата добрина за село Горна Вереница като даряват пари за строежа на черквата ”Свети Николай”. През 1885 година тя е разширена, а 10 години по-късно е изградена и камбанарията й.

Празник Горна Вереница
Дарик Враца

Между 1980 г. и 2014 година църквата е недействаща, но по инициатива на Бисер Спасов хората започнали да събират пари и малко по-малко да възстановяват опустошената й вътрешност. „Първо възстановихме иконите на стария иконостас, разказва Спасов, после от Дирекцията по вероизповедание ни отпуснаха средства за пътеката около храма, а от общината - за реконструкция на подпорния зид“.

Вече за пета година в деня на летния Свети Николай християните се събират на служба, след която майстор Росен им сипва в съдовете курбан чорба.

Празник Горна Вереница
Дарик Враца

Кметът на общината Златко Живков се присъедини към хората от Горна Вереница да запали свещ и сподели радостта им.