Обсъждат учредяването на награда „Тодор Рачински
Обсъждат учредяването на награда „Тодор Рачински / Дарик Враца

Учредяване на награда на името на Тодор Рачински ще обсъждат днес общинските съветници във Враца. Докладната се внася от председателя на съвета инж.Стоев по предложение на Божидар Джунов, председател на Национална фондация „Тодор Рачински". Идеята е по този начин да се увековечи името на бележития български научен работник, наш съгражданин и почетен гражданин на гр.Враца - Тодор Рачински, селекционер, създал 22 сорта пшеница, автор на десетки научни трудове, повечето актуални и днес.

Предложението е ежегодно да се присъжда награда на негово име за научни постижения. Наградата ще представлява плакет, изработен от бронз, грамота и парична сума от фонд „Наука" в размер, определен от Общински съвет - Враца.
Чл. 38г. (1) Предложенията за Наградата „Тодор Рачински" ще се внасят от граждани, организации и институции, съдържащи изчерпателна мотивировка и аргументация и ще се депозират до края на м. април на текущата година в Общинския съвет. Наградата ще се връчва от председателя на общинския съвет на тържествена сесия в деня на Празника на Враца.

На днешното заседание ще се обсъжда и поставянето на паметна плоча на още един известен врачанин и почетен гражданин на града - инж.Войслав Димитров Костов.
Той е основател на декоративния разсадник край града, основоположник е и на „Ботевата алея" от Козлодуй до Околчица.

„Инж.Войслав Костов е пример за всеотдайна и безкористна служба за утвърждаване и развитие на Враца, ето защо заслужава да получи обществено признание, като се постави възпоменателна плоча на къщата, в която е живял, находяща се в гр.Враца, ул. „Ивайло" № 3.", мотивира предложението си общинският съветник Иван Узунов.