Община Видин разруши опасна сграда на ул.Владикина
Община Видин разруши опасна сграда на ул.Владикина / Дарик Враца - архив, Галя Василева

Опасната за живеене сграда - общинска собственост на улица „Владикина" №1 беше премахната до основи. След щателен оглед от специалисти от Отдел „Управление на собствеността", сградата беше освидетелствана като  опасна. На базата на констатациите кметът Румен Видов издаде заповед за премахването й.

От Отдел „Управление на собствеността" уточняват, че в сградата не са допускани наематели, но са установени самонастанили се незаконно граждани, които, с оглед на тяхната безопасност, са изведени от жилището.

Като опасна за обитаване е освидетелствана и сградата на улица „Арда" №10. По искане на кмета, наемателите, регистрирани на този адрес са пренастанени в други общински жилища. „За нас е важна безопасността на всички граждани. С тази цел  във всички сгради, обявени като опасни за живеене Община Видин извършва периодични проверки по отношение на самонастанили се, с цел опазване здравето и живота на хората", заяви Румен Видов.

В общинската сграда на „Арда" №10  е установен силен теч от водопроводна тръба в ап. 4, на втория етаж, който с времето е предизвикал поддаване на дървения гредоред между етажите.  Проверката показва, че проблемите са предизвикани в много голяма степен от лошо стопанисване на жилищата и безотговорно ползване на ВиК инсталациите.

В момента сградата е обезопасена, но за нея също е издадена заповед за премахването й.  Въпреки това в Община Видин вече има постъпили сигнали за опити за разграбване на материали от сградата.