/ ОИЦ-Видин
Чуждестранен инвеститор от Германия, който има производствено предприятие във Видин, ще търси разширение на производствения си капацитет с подкрепата на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК). Това стана ясно на среща на собственика и ръководството на предприятието с екипа на Областен информационен център-Видин.

ОИЦ-Видин печели доверие и постига категорични резултати

Експертите в Центъра Яна Гъркова и Цветомир Ценков представиха актуалната процедура по ОПИК „Подобряване на производствения капацитет в малките и средни предприятия“. Процедурата предвижда финансиране на микро, малки и средни предприятия, които могат да реализират една от следните първоначални инвестиции в материални и нематериални активи: създаване на нов стопански обект; разширяване на капацитета на съществуващ стопански обект; основна промяна в целия производствен процес на съществуващ стопански обект. Реализирането на подобен проект, неминуемо ще доведе и до разширяването на работните места, което ще е важна подкрепа за местната икономика, заявиха на срещата експертите от ОИЦ.

Процедурата „Подобряване на производствения капацитет в малките и средни предприятия“ позволява закупуване и въвеждане в експлоатация (доставка, монтиране и първоначално изпитване) на машини, съоръжения и оборудване във високотехнологични и средно високотехнологични промишлени производства (електрически съоръжения, машини и оборудване със специално предназначение, автомобили и ремаркета, производство на химични продукти и др.); нискотехнологични и средно нискотехнологични промишлени производства (храни, напитки, текстил, облекло и др.); интензивни на знание услуги (издателска дейност, информационни услуги, далекосъобщения, научноизследователска и развойна дейност и др.).

В зависимост от големината на предприятието, процентът на безвъзмездната финансова помощ, като минимална и максимална сума на подпомагане, е между 100 000 лв. и 1 000 000 лв., посочиха още Яна Гъркова и Цветомир Ценков.

ОИЦ-Видин представи възможностите за надграждане на проекти през 2019 г.

Срещата с чуждестранния инвеститор във Видин постави началото на поредица от срещи с бизнеса и посещения на място във фирмите от екипа на ОИЦ-Видин за представяне на възможностите за финансиране от Европейските фондове.

Целта е още по-непосредствено взаимодействие с бизнеса и активизиране на проектната му активност чрез отчитане на индивидуалните му потребности и възможности. ОИЦ-Видин, заедно с Община Видин, ще проведе, в близко време и информационен ден, на който ще бъдат презентирани подробно актуалните и предстоящи процедури по ОПИК, чрез които видинският бизнес може да обнови и разшири производството и конкурентоспособността си.