Зверино през 2017
Зверино през 2017 / Искрен Красимиров
Зверинци този път ще се опитат да надминат Калофер
Навръх Богоявление – 6 януари, във врачанското село Зверино ще се извие за втора поредна година мъжко ледено хоро. Точно в 9.30 часа сутринта на Йордановден участниците ще потеглят от черквата към вира край р. Искър, където ще бъде хвърлен богоявленският кръст.

Поводът, освен Богоявление и Йордановден, е и рождения ден на Христо Ботев. На 6 януари отбелязваме кръгла 170 годишнина от рождението на гениалния поет и революционер.

Три дни ще продължат богослуженията за Богоявление

Родното му място – Калофер, този път ще има истинска конкуренция, като засега в Зверино мераклиите да се хванат на хорото и да скачат за кръста са над седемдесет.

Малко хора знаят, че след смъртта на Войводата, част от четата, начело с Никола Войновски, преминава именно през Зверино. Там селяните начело с кмета и попа превеждат юнаците през брод на Искъра, нагостяват ги и ги упътват за Балкана.

Преди няколко месеца беше открита и специална паметна плоча в комплекс „Оазис“ в селото, посветена на Ботевата чета. Организатор на честването на Йордановден е младият репортер Борислав Радославов, родом от Зверино, а водач на групата ще е режисьорът Искрен Красимиров, който ще се превъплъти в образа на Ботев.

В програмата ще участват и музикантите от „100 каба гайди“.