Модулен вариант за матури и през 2017 г.
Модулен вариант за матури и през 2017 г. / Дарик Враца

Зам. министърът на образованието Диян Стаматов днес е във Враца за среща с директори на учебни заведения от областта. Това е първата от поредицата срещи в цялата страна, на които ще се обсъжда новият закон за образованието, държавните образователни стандарти и адаптирането им през тази учебна година. „Всичко, което е в сферата на образованието винаги е било интересно и трудно, новият закон, който се чака от толкова години, има нужда от стабилен прочит и внимателно прилагане“. Училищата в страната имат вече готовност за началото на учебната година, като само в 17 училища ремонтите ще продължат и след 15 септември, но навсякъде обновяването ще приключи до началото на октомври, обяви Д.Стаматов.

Той коментира и провеждането на матурите чрез модулни варианти. „Това, което видяхме е че модулите са варианта, който облекчава абсолютно цялата организация и начина по който се провеждат матурите. Вероятно това ще е и един от начините за провеждането им и през май 2017 година“.

Зам. министърът засегна и някои други теми като учебниците по география за 5-и клас, които ще бъдат готови по думите му  на 14 септември 2017 год. Комплектите от учебници по география са пристигнали преди 2 седмици и на този етап никой не знае какво съдържат, освен авторските им колективи. Самата процедура по тяхното оценяване ще започне след около 10 дни.