Кучетата са приютени.
Кучетата са приютени. / Община Мездра
Кметът на община Мездра инж. Генади Събков инспектира временния приемник за бездомни кучета в с.Кален. Неочаквани гости бяха екип на предаването „Господари на ефира“, което се излъчва по „Нова телевизия“. Пред тях инж. Събков разказа за проблемите и усилията, които Община Мездра полага за решаването на проблемите, свързани със свръхпопулацията на безстопанствени кучета в общината. Посетен бе и приютът в с.Долна Кремена, стопанисван от природозащитниците от „Animal help” и временният приемник в с.Кален. Към момента е в ход обществена поръчка за проектиране на приют за кучета в населеното място, който да отговаря на съвременните изисквания към този вид обекти. Заради зачестили случаи на ухапани деца и по-възрастни хора в Мездра обаче, кметът взе решение за изграждане на временен приемник в населеното място, за да осигури спокойствието на населението.

Кметът на Мездра лично посети приюта.
Община Мездра


„Мое задължение като кмет е да запазя живота и здравето на хората в общината, като едновременно с това създам условия за хуманно отношение към бездомните животни. Над 30 обаче бяха регистрираните случаи на нападнати или ухапани наши съграждани, затова не се поколебах да стартираме предварително настаняването на безстопанствени кучета във временния приемник в с.Кален преди официалното му пускане в експлоатация.
Осигурили сме на кучетата храна, вода, грижи и подслон, за които те трябва ежедневно да се борят в града. Спазили сме и спазваме духа на закона и с всяко следващо действие подобряваме условията на приемника. В пълен обем ще отговорим на всички законови изисквания след проектирането и изграждането на приюта“, каза инж. Събков.

Кметът поясни, че с изграждането на приют, който да отговаря на съвременните изисквания за пребиваване на животни, Община Мездра цели и ще осигури нормални условия за животните. Най-нормално обаче е всички ние, които имаме животни, да не допускаме да станат безстопанствени.
„Нямаме болни амбиции да конкурираме организации, ангажирани със защита на бездомните животни, а да спасим и кучетата и гражданите на Мездра. Не искам да влагаме парите от данъците на нашите съграждани в нещо, което след края на обществената поръчка ще бъде преправено. Законовите изисквания са много и не можем да изпреварваме етапи от процедурата. Няма как да изпреварим проектирането на приюта, затова работим паралелно и извършваме само най-необходимото и неотложното. Превантивно сме прибрали кучета от улиците на Мездра, за да не бъдат в агресивна среда - убивани и  отравяни от наши съграждани, с нисък праг на търпение“, допълни инж. Събков.

В началото на лятото Община Мездра с помощта на Фондация „Четири лапи“ извърши преброяване на бездомните животни. Договорено е и кастрирането на четириногите, но поради ангажираност на организацията, все още не е осъществено. По тази причина през вчерашния ден кметът се срещна с хора, загрижени за популацията на бездомните животни в Мездра. „Впечатлен съм от добронамереността и желанието за помощ, предявени от актьора Христо Шопов и неговият екип. В деловия и прагматичен разговор, който проведохме, усетих любовта му и към хората, и към животните и съм сигурен, че съвместните усилия ще доведат до положителен резултат“, сподели инж. Събков.

Първите стъпки за намаляване популацията на бездомните животни ще бъдат в посока кастриране. Първоначално процедурата ще бъде извършена с кучетата, настанени в приюта в с. Долна Кремена и временния приемник в с. Кален, след което ще се кастрират и домашни любимци на социално слаби лица, които нямат възможност сами да заплатят скъпата манипулация.