Изложба
Изложба / Дарик Враца
Картини от пленерите, проведени в Оряхово и Вършец през 2016 година, са подредени в галерия „Кутловица” в Монтана. Авторите на 50-те платна живопис са от различни краища на страната – София, Троян, Сливен, Ботевград, Оряхово, Силистра, Вършец, както и от града домакин. В експозицията преобладават пейзажите, натюрмортите и портретите.

Пленерът в град Вършец е национален и се провежда ежегодно. Инициативата е на проф. Светлин Русев и е стартирала с подкрепа на местната власт в средата на 70-те години на миналия век. От тогава досега има стотици участници както от нашата страна, така и от съседните ни държави, разказва един от основните му организатори Дончо Планински – председател на дружеството на художниците „Тенец” в Монтана.

Изложба
Дарик Враца


В град Оряхово се провеждат по няколко пленера в годината. Само през 2016 години е имало 7, уточнява Планински. Тази активност се дълги на частна галерия „Савчеви”. Собственикът й Нейчо Савчев е известен меценат на изобразителното изкуство. За рисуване на открито в дунавския град кани художници от цял свят.