Изложба от Вечни картини гостува в Мездра
Изложба от Вечни картини гостува в Мездра / Дарик Враца, Иван Стрижлев

Изложба-базар "Корейско приложно изкуство" гостува в Мездра. Инициативата е на посолството на Корейската народно-демократична република  у нас.  Изложбата е наредена в Градската художествена галерия. Вернисажът е посветен на Деня на независимостта на Северна Корея - 9 септември.  

Експозицията включва 25 акварелни картини, изработени чрез традиционната художествена техника „манненхва" - вид мозайка от морски раковини, съчетаваща елементи от приложното и изобразителното изкуство, благодарение на които платната се съхраняват продължително време, от порядъка на 10 000 години, откъдето идва и името на метода: манненхва - „вечна картина".

Картините се предлагат на цени от по 60 лв. Изключение прави оригиналният пейзаж "Белоградчишките скали" от Ким Чол Хо, която струва 120 лв. Показани са и четири маслени платна с единична цена 150 лв., както и 9 по-големи картини, изпълнени с цветни тушове - по 200 лв. всяка, поясни при откриването Светла Дамяновска - уредник на ГХГ.


Изложбата "Корейско проложно изкуство" ще гостува в Мездра един месец. Преди това тя е показана в над 10 български града. Това е втората експозиция, с която посолството на КНДР у нас представя пред мездренската културна общественост севернокорейското приложно изкуство. Първата беше открита през февруари 2005 г.