Искат създаване на професионален колеж в Монтана
Искат създаване на професионален колеж в Монтана / Петя Димитрова

30 души - сред които всички народните представители от Монтана, кметът на общината Златко Живков, областният управител Ивайло Петров, директори на професионални гимназии и индустриалци са учредителите на инициативен комитет за създаване на държавен интегриран професионален колеж в града. Това съобщи доцент Борислав Великов - депутат от региона и зам.председател на парламентарната група на Реформаторския блок.

Негова е основно заслугата Монтана да е сред пилотните градове в страната, в които да бъде открит колеж. Образованието в него ще дава четвърта степен на професионална квалификация на хората, които го изберат. Такива специалисти недостигат на пазара на труда, е мнението на работодателите.

По разработването на проекта работи екип, с ръководител Юлиана Николова -директор на Центъра за модернизиране на политики.
„В бъдещия колеж ще се получава образование, съответстващо на европейската квалификационна рамка. То ще позволи на завършващите го да се реализират не само у нас, но и в чужбина, заяви Николова.

След анкетно проучване са определени четири възможни специалности, съобщи началникът на регионалния инспекторат по образование Трайка Трайкова. Това са „Селско, горско и рибно стопанство", „Техника", „Административно управление и администрация" и „Архитектура и строителство".

Очаква се инициативният комитет да внесе предложение за разкриването на колежа до министъра на образованието. Ако процедурите бъдат реализирани е възможно първият прием да бъде направен 2016 година, заяви доц. Великов. Тогава инициативният комитет може да бъде трансформиран като настоятелство на колежа.