Евродепутатът Светослав Малинов: „ Дълговете в енергетиката стават притеснителни”
Евродепутатът Светослав Малинов: „ Дълговете в енергетиката стават притеснителни” / Петя Димитрова

„Много са големи сумите, които се появяват в одитния доклад на Европейската сметна палата за окончателното закриване на малките блокове на АЕЦ – Козлодуй“, заяви евродепутатът Светослав Малинов в Монтана. Докладът бе публикуван във вторник. Според него извеждането от експлоатацията на блоковете от 1-ви до 4-ти ще струва 1.107 млрд. евро за периода след 1999 г., по изчисления към края на 2015 г. От тази сума националното съфинансиране е в размер на 348 млн. евро, европейските средства – 731 млн. евро, а недостигът е 28 млн. евро.

„Успоредно  с покриването на дълга на НЕК за закупуването на  реакторите,  натрапени от една  изключително грозна политическа сделка между БСП и  Русия, сумите нарастват главоломно“, каза още евродепутатът. Според него ситуацията е доста притеснителна.

Светослав Малинов бе  в Монтана по повод инициативата „Европейско междучасие”. Условията за включване в нея той представи пред учениците от Гимназията по строителство, архитектура и геодезия. Поне едно дете от гимназията ще посети Брюксел следващата година. Досега Малинов е посетил 49 училища и е впечатлен от гимназията в Монтана.

Друга тема, която евродепутатът  коментира бе отпуснатата европомощ на България за охрана на сухопътната граница на Евросъюза с Турция. Той цитира изявлението на говорител на Европейската комисия, според което средствата ще бъдат използвани за обновяване на техническо оборудване, използвано за осъществяване на граничен контрол, разширяване на възможности за интегрирано наблюдение, модернизация на комуникационни системи, техника и коли. 20 на сто от общо отпуснатите 102 милиона евро са предназначени за укрепване на националния капацитет на република България в областта на убежището, става дума за сградния фонд, уточни Малинов.

До края на годината ще влезе в сила и новата структура за охрана на границата. 200 души специалисти от различни страни в Европа  ще дойдат в България, като масирана помощ за защита на сухопътната ни граница.

Ердоган няма да получи това, което иска, а именно либерализация на визите, заяви Малинов. Според него обаче трябва да има облекчаване на визовия режим за определени специалисти, държавни служители, спортисти и студенти. Това е една от възможностите за решаване на този конфликт между Европейския съюз и Турция.