Протест в Белоградчик
Протест в Белоградчик / Община Белоградчик
Болницата в Белоградчик е една от общинските болници в страната, застрашени от фалит. Това е и основният мотив на лекарите и медицинският персонал на лечебното заведение да се отзоват на решението на Сдружението на общинските болници и заедно с още 21 болници от страната да излязат на протест под мотото "Спрете унищожаването на общинското здравеопазване".

Доктор Румяна Цонева се обърна с Декларация към присъстващите и сподели за тежката ситуация, в която се намират тези болници и в частност Белоградчишката, обслужваща четири общини.

Дават допълнително 28 млн. лева за общинските болници

Тя изпълнява и социални функции по оказване медицинска помощ в отдалечени и слабо населени планински и полупланински райони с население, в което преобладават възрастни хора, социално слаби, болни, някой от които и без здравни осигуровки.

Началникът на Акушеро-гинекологично отделение прочете и Мерки за стабилизиране на общинските болници, от тях най-важните две са свързани с  отпускане на 30 млн. лева за тяхното стабилизиране и актуализиране цените по клинични пътеки, които не са коригирани от 2006 година.

Протест в Белоградчик
Община Белоградчик

Кметът на общината Борис Николов заяви, че община Белоградчик е направила и прави достатъчно за здравното заведение - реализирани са мерки по енергийна ефективност за цялостно саниране на сградата; подменена е отоплителната инсталация и горивния котел; напълно безвъзмездно се осигурява храната за пациентите на стационар; ежегодно се превеждат суми за капиталов трансфер и други.

Ще преструктурират проблемните болници, за да ги спасят от фалит

Въпреки всичко към момента болницата има задължения в размер на 600 хил. лв., от които 200 хил. за заплати 400 хил. лв., задължения към доставчици. Той сподели още, че вече е необходима нормативна и финансова подкрепа, защото хората имат нужда от достъп до адекватна медицинска помощ.

Днес протести е имало и пред болниците в Козлодуй и Враца.