Бюро по труда-Враца изплаща компенсации на работници с непълно работно време
Бюро по труда-Враца изплаща компенсации на работници с непълно работно време / DarikNews.bg

Процедура за изплащане на компенсации на работници и служители, за които е установено непълно работно време в икономическите сектори „Индустрия" и „Услуги", е открита от "Бюрото по труда"-Враца. Компенсациите са в размер до 120 лв. за срок не повече от четири последователни месеца. Документите се подават от работодателя, който трябва да е местно физическо или юридическо лице, или чуждестранно юридическо лице, което осъществява стопанска дейност тук.

Непълното работно време трябва да е установено за период не по-кратък от два месеца и за най-малко 5 на сто от списъчния състав на персонала, към момента на кандидатстване. Работодателите също така не трябва да имат данъчни и осигурителни задължения, да не са обявени в несъстоятелност или да имат такова производство. Друго изискване към тях е да нямат наложени санкции и глоби по кодекса на труда през последните шест месеца.

Работниците и служителите, които желаят да получават компенсации трябва да попълнят и предоставят на работодателя декларация по образец. Всички заинтересовани могат да получат допълнителна информация в Дирекция "Бюро по труда".