Българиада 2012 събра банатски българи в с.Бело блато, Сърбия
Българиада 2012 събра банатски българи в с.Бело блато, Сърбия / Светлана Караджова

"Българиада 2012" събра част от българите в Сърбия в с.Бело блато, съобщи кметът на с.Бърдарски геран Светлана Караджова. Фестивалът се организира за дванадесети път, като Бело блато (Лизнайт) е домакин за осми.

Организатор е българското палкенско дружество „Трандафер" от Лизнайт, чийто председател е отец Стоян Калапиш, а съорганизатор - Дружеството за български език, литература и култура в Нови Сад, с председател Жарко Евтимов. Участваха танцовите състав на дружествата, както и танцовия състав от с.Иваново.

Гости на събитието бяха представители на Посолството на Република България, на Държавната агенция за българите в чужбина, както и представители на банатските българи от България и Румъния от селата Бърдарски геран, Асеново, Стар Бешенов, Бречкья, Винга и град Чипровци.

"Танцовите състави показаха банатски български танци и разнообразни танци на колоритните български общности в Западните покрайнини, демонстрирайки богатата палитра на българския фолклор", коментира още Светлана Караджова.