Пресконференция на БСП
Пресконференция на БСП / Дарик Враца
проф.Михайлов
94846
проф.Михайлов
доц.Йорданов
  • проф.Михайлов
  • доц.Йорданов
За промяна на модела на финансиране на областните многопрофилна болници и на някои университетски ще работят народните представители от БСП. Това обявиха във Враца доц. Георги Йорданов, зам. председател на Комисията по здравеопазване и проф. Г.Михайлов, член на същата комисия. Те бяха тук за среща с ръководството и работещите в МБАЛ „Христо Ботев“, която е заплашена от затваряне, заради натрупаните близо 13 млн.лева дългове и напускащия персонал. двамата бяха придружени от народните представители за врачански Николй Иванов и Иван Генов, народни представители от съседните области, къкто и такива, в чиито областни градове болниците имат същите проблеми като врачанската.

 „Ние сме наясно с това, което става в българското здравеопазване и сме особено притеснени от това, което направи флагмана на българското здравеопазване – министър Москов - министър в предишното правителство на Б.Борисов.“, коментира доц. Йорданов. По думите му още тогава са се чули гласове, че ще се унищожи една съществена част от българското здравеопазване – областните болници. Конкретно за врачанската болница доц. Йорданов коментира, че през годините са взимани много решения, които трябва да се анализират. Като съществен проблем той определи наличието на няколко частни болници до и в двора на общинската, които развиват сходни дейности. Доцентът посочи и подписан с частна структура договор за наем на техника, с който договор е ощетена МБАЛ „Христо Ботев“.

По отношение на задълженията доц.Йораднов обяви, че държавата и в момента има начини да отпусне пари на здравното заведение. „Държавата има достатъчно фондове…Ако болницата фалира това не е ли обект на Агенцията за бедствия и аварии. Та това е една социална катастрофа! И тези фондове, отделени за черни дни, са точно за тази цел.“

Пресконференция на БСП
Дарик Враца

На едно и също място да работят структури, които имат едни и същи интереси е неработеща система, коментира на свой ред проф.Михайлов. Той бе категоричен, че това трябва да бъде ликвидирано на всяка цена на местата, където бъде установено в цялата страна.
„Според нас във финансирането на здравната система има сериозни стратегически пропуски, проблеми, които налагат нейното преосмисляне…За бъдещето на България, по нейните сериозни проблеми ние протягаме ръка.. И един от основните проблеми, които трябва да бъдат обсъдени незабавно в парламентарната зала и професионалната гилдия, това е проблемът със системата за финансиране на здравеопазването.“