Без съдебни искове срещу отчуждаването на имотите за нов път
Без съдебни искове срещу отчуждаването на имотите за нов път / Дарик - Враца

Заповедта на областния управител на Видин за отчуждаване на частни имоти в землището на с. Салаш, община Белоградчик, е влязла в сила за всички заинтересовани лица. Тя бе издадена от инж. Кръстьо Спасов на 08.01.2014 г. във връзка с необходимостта от отчуждаване на имоти - частна собственост, за изграждането на нов път до бъдещия граничен контролно - пропускателен пункт при с. Салаш - с. Ново корито, Република Сърбия.

От страна на заинтересованите лица не са предявени съдебни искове по отношение на отчуждителната процедура. За нейното изпълнение са уведомени 192-ма собственици на имоти, от които 177 са потвърдили с обратна разписка, а 15 лица са уведомени чрез Държавен вестник (бр.11/07.02.2014 г.).

За целите на проекта, на принудително отчуждаване за държавни нужди подлежат 99 частни имота с обща площ 32,298 дка в землището на с. Салаш. Частите от имоти се считат за отчуждени от датата, на която паричното обезщетение бъде преведено по сметка на правоимащите.

Общата стойност на паричното обезщетение на собствениците и правоимащите лица възлиза на 7 115 лева. Средствата ще бъдат изплатени от инвеститора на обекта - Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ).

В проекта на АПИ е предвидена рехабилитация и реконструкция на Път III - 1102 „Арчар - Извор - Димово - Острокапци - Кладоруб - Салаш - граница с Република Сърбия" от км 45+582 до км 50+075,52.

Изграждането на нов път и ГКПП на българо-сръбската граница при Салаш - Ново корито са сред приоритетните проекти, с които председателят на Народното събрание Михаил Миков и областният управител инж. Кръстьо Спасов са ангажирани още от мандата на управление в периода 2005-2009 г.

Проектът получи подкрепа и от правителството. Част от финансирането на обекта - в размер на 2,5 млн. лв., e осигурено по публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите". Срокът за подаване на оферти и избор на изпълнител е месец април т.г.