/ Дарик Враца
Аварийните екипи продължават да работят на язовир "Рогозен 1"
Нощта в трите села Рогозен, Бързина и Ботево в Община Хайредин е преминала спокойно. Евакуираните вчера хора от Бързина и Ботево вече са се върнали в домовете си, но бедственото положение в тези села към момента все още не е отменено, защото работата на преливника на язовир “Рогозен 1” продължава.

Въпреки падналият дъжд в района вчера и продължаващото снеготопене, към момента обстановката е спокойна. Това каза за “Дарик” кметът на община Хайредин Тодор Алексиев, който и в момента е на язовир “Рогозен 1”.

“Евакуираните хора се прибраха по домовете си и чакат от нас да им сигнализираме, ако има последващи проблеми. Засега няма. Аварийните екипи работят на стената на язовир “Рогозен 1”. Разполагаме с екип от 30-тина човека. Намаляваме водния обем на язовира с две големи хидрофорни помпи. Отделно от това хвърляме заскалявка в преливника на водоема с цел да намалим силата на водата, за да не се получи дообрушаване на преливника.

Оттук нататък зависим от водата, която ще дойде от горе, от каскадата, която е над нас. Бедственото положение в общината ще бъде обявено тогава, когато сме сигурни, че не застрашаваме живота и имуществото на хората” – каза кметът на община Хайредин Тодор Алексиев.