Архитекти и инженери отбелязаха двоен юбилей
Архитекти и инженери отбелязаха двоен юбилей / Снимки: Дарик - Враца

90 години от създаване на Българско инженерно-архитектурно дружество - клон Враца и  40 години от откриване на сградата на "Дом на науката и техниката" - Враца, бяха отбелязани снощи.  Юбилеят бе организиран от Управителния съвет на Сдружение с нестопанска цел „Дом на науката и техниката - Враца" с председател Евелина Васкова.

Тържеството уважиха депутатът Асен Агов, академик Васил Сгурев - Председател на УС на Федерацията на научно-техническите съюзи в България /ФНТС/, зам.областните управители Цветелина Теофилова и инж. Валентин Литов, секретарят на общината Иван Жеков и председателят на ОбС инж. Петя Аврамова.

 Тържеството започна с химните на Република България и Eвропейския съюз.

Архитекти и инженери отбелязаха двоен юбилей
netinfo

Евелина Васкова върна присъстващите в историята на Враца и обществено-икономическите промени в страната след Освобождението през 1878г, довели до създаването на Дружеството на Българско инженерно-архитектурно дружество /БИАД/ - Враца още през 1912г. като бюро. В края на 1921г., се създава и клон на БИАД - Враца с председател инж. Стефан Боев. "Извървян е дълъг път, пълен с трудности, но и с много емоции, каза развълнувано Васкова. Пътят от кабриолета на Орозова, до качването в тролея.."

Академик Сгурев, който е председател на най-старата професионална организация, изказа похвала на "изключително активната врачанска организация". "Впечатлява дейността, която се развива тук", заяви той. От името на ФНСТ Академикът награди с почетен знак Сдружението и инж. Ангел Ангелов със "златна значка". На Евелина Васкова, той връчи много редкия знак на почетен член на ФНТС.

Архитекти и инженери отбелязаха двоен юбилей
netinfo

Плакет от областния управител Пепа Владимирова връчи нейният заместник инж. Литов.

„....Вече 9 десетилетия Българското инженерно-архитектурно дружество допринася за развитието на града, страната и света чрез иновации и съвременни методи на работа.

Откритата преди 40 години красивата сграда на Дома на науката и техниката събира и до днес под покрива си цветът на техническата мисъл във Враца, вложил през годините жизнен опит и творческа енергия", се казва в поздравителния адрес от кметът Враца инж. Николай Иванов, който прочете секретарят Жеков.

Председателят на ОбС - Враца инж. Петя Аврамова също прочете поздравителен адрес и пожела на организацията, от чийто редици излиза и тя, много бъдeщи успехи.

Поздравителни адреси изпратиха и министърът на труда и социалната политика, община Мизия, Административен съд-Враца и др.

Секретарят на сдружението инж. Светлин Вутов връчи юбилейни плакети на организационния комитет: Камара на архитектите - клон Враца; Съюз на архитектите  в България; Камара на инженерите на инвестиционното проектиране; Служба по геодезия, картография и кадастър - Враца; РДНСК; Строителна камара и Природен парк "Врачански балкан". С почетни грамоти бяха наградени и над 30 души, допринесли през годините за работата на Сдружението.

Архитекти и инженери отбелязаха двоен юбилей
netinfo

За присъстващите своя музикален поздрав поднесе струнен квартет от врачанската симфониета. Празникът завърши с коктейл в ресторанта на ДНТ.