Архангелова задушница е днес
Архангелова задушница е днес / Дарик - архив

В православната църква всички съботи през годината са посветени на паметта на починалите. Затова в събота се ходи на гробища, прекадява се, палят се свещи и се отправят молитви към Бога за опрощаването на греховете на нашите починали близки. Не случайно житото, хляба, виното и всичката храна, която се раздава в памет на покойниците се подават с думите - „за Бог да прости". Раздаваме ги с надеждата Бог да прости греховете на близките ни.

В годината обаче има няколко съботи, в които се правят т.нар. „вселенски задушници". Това са дни, в които всички заедно се молим за душите на починалите. Една от тези големи задушници е Архангеловата, която се прави днес. Тя се отбелязва винаги в съботата преди Архангеловден. На този ден във всички храмове се отслужват панахиди, на които се споменават имената на всички православни християни, „отминали от тоя свят".

Вярващите носят в храма, а след това и на гроба на близките си, варено жито, хляб, вино и мед. Това са задължителните неща, защото те имат своето символично значение. Житото и хлябът символизират вярата ни във възкресението на мъртвите. Виното напомня за пролятата за греховете ни кръв на Иисус Христос. Медът е знак за надеждата ни, че близките ни ще получат вечни блага в царството Божие.

Запалените свещи символизират неугасващият пламък на нашата вяра. Израз на вярата ни е и молитвата, затова да не я забравяме. Ако не си спомним друга молитва - поне да кажем „Господи, прости волните и неволни грехове на починалия наш близък (името на човека), и му дарувай вечен и блажен живот в Твоето небесно царство".

Днес във Враца, по повод Архангеловата задушница, тролейбусите ще се движат с делнично разписание. Те ще пътуват до спирка „Химко", а от там до Новия гробищен парк пътниците ще бъдат обслужвани с автобус с учестен график на движение.