Амбициозна строителна програма стартира в Община Враца
Амбициозна строителна програма стартира в Община Враца / Дарик Враца
Амбициозна строителна програма стартира в Община Враца
79450
Амбициозна строителна програма стартира в Община Враца
  • Амбициозна строителна програма стартира в Община Враца

Със затопляне на времето в Община Враца стартира мащабна строителна програма. Тя обхваща ремонт на общинска инфраструктура и основен ремонт и реконструкция на улична мрежа. Ще бъдат ремонтирани сгради в селата Девене, Мраморен, Оходен, Горно Пещене, кв. Кулата, Етнографско-възрожденския комплекс, СОУ „Васил Кънчов", читалище Развитие, Куртпашовата кула, училище „Митрополит Константин" и др.

Очаква се в края на май да започнат и аварийно-възстановителните ремонти на обекти, увредени от наводненията миналата година, като в тях ще бъдат вложени около 1,500 хил. лв. 260 хил.лв. ще отидат за ремонти на общински сгради, междублокови пространства, детски площадки, пешеходни зони и др.

За края на май общината планира да стартира и обновяването на улични настилки на общинската пътна мрежа. Оферти за тях ще се приемат до 5 май. Според кмета изпълнителят ще бъде избран максимално бързо, точно и обективно. Финансирането на уличните ремонти ще бъде осигурено от два източника - очаква се решение за целева подкрепа от Министерски съвет, където е представен този сериозен проблем за града и със собствени приходи от общинския бюджет. „Ясно е, че не можем да очакваме само подкрепа от централния бюджет, а трябва и всички ние да положим усилия.

През 2009 г. бе променена философията на финансиране на основните ремонти на общинска инфраструктура и от тогава тези ремонти, включително на уличната мрежа, могат да се извършват единствено с приходи от разпореждане, т.е. с продажба на общинска собственост. Логично е приходи от продажби да се инвестират в нова инфраструктура, за да има необходимата справедливост" - поясни кметът на Враца. Инж. Иванов припомни, че почти на всяко заседание на общинския съвет е внасял подобни докладни записки, включително на това, което предстои на 30 април. В ремонтите на улици ще бъдат вложени и събраните средства от данъка върху превозните средства.

„По отношение на основните ремонти, както вече е ставало дума, имаме готовност с разрешение за строеж за около 6 милиона лева, които да бъдат вложени в уличната мрежа на Враца. Това е една от основните ни задачи за тази година. Имаме програма за управление и разпореждане, която е част от приетия вече бюджет, но с допълнителни предложения към общинския съвет се опитваме да осигурим още средства. С предложенията, които правя за предстоящата сесия на общинския съвет, очакваме приходи за около 3 милиона лева. Ако, разбира се, общинският съвет приеме да подкрепи това мое предложение.

Търсим решение - не можем да очакваме само подкрепа от централната власт, защото не само община Враца има проблеми с улиците. Затова и ние трябва да търсим решенията и то не някога в обозримото бъдеще, а днес" - категоричен бе кметът Николай Иванов. Очакваните приходи от данъка върху превозните средства е около 900 000 лева, които могат да се ползват за текущи ремонти на улици, тротоари, пътни знаци, маркировка и улично осветление.

Стратегията за извършването на уличните ремонти е почти готова. В нея ще бъде уточнено в кой квартал кои улици ще бъдат асфалтират.

„Строителната програма е доста амбициозна, голяма част от обектите вече са възложени и някои вече се изпълняват, за други всеки момент ще бъдат подписани договори", обясни още Н.Иванов.