500 подписа в защита на майчинството
500 подписа в защита на майчинството / Дарик Враца, Галя Василева

Майки, които протестират срещу Закона за майчинството, предадоха подписка с около 500 подписа на народния представител от Врачанско Николай Коцев. На среща във Враца днес те поискаха преразглеждане на закона, според който, при даване на дете в ясла, при условие, че жената не е започнала работа, се спира изплащането на майчинство.  За промяната в отглеждането на детето родителят е длъжен да уведоми работодателя, а той от своя страна НОИ.

Изискването фигурира в декларациите, които майките попълват, за да започнат да получават обезщетение. Заради неспазване на това условие сега майките имат да плащат от 2000 до над 4000лв, като лихвата, която се начислява е много висока. 14-дневен е срокът за връщане на надвзетите пари, а ако се пусне молба, разсрочване на плащането е до една година.

"В много случай това е бил начин за източване на пари от майчинство, каза народният представител, затова се налага тази проверка от 2006-а година. Не мога да обещая, че проблемът ще бъде решен".

Да се разграничат майки, които са плащали осигуровки преди раждането, и такива, които не са, настояват от инициативният комитет на майките. "Малцинството има повече привилегии, а ние се оказваме престъпници", недоволстваха те.

До този момент в НОИ Враца кметствата са подали списъци с имената на 700 жени дали децата си на ясла. "Всяка жена в списъка ще бъде проверена и ако се окаже, че е получавала пари неправомерно, ще бъде санкционирана. Проверките тепърва започват, каза шефът на НОИ Иван Грозданов, като до този момент са издадени 29 акта.

Според последните информации, с която Дарик разполага, промяна в закона няма да има.

Николай Коцев се ангажира с проблема и обеща защита на позициите на местните майки.