104-годишна жена е връзвана за крайниците докато е била на лечение в болница във Видин.

Това твърдят нейни близки, които не са били допускани до нея по време на престоя ѝ в лечебното заведение, предава NOVA. След като жената е изписана, близките и видели синини по тялото ѝ.

Пациентката е била настанена в отделението по вътрешни болести на 17 април. Внукът на пострадалата Емил Трифонов разказа, че жената е оставена в лечебното заведение без придружител. Близките и получавали само сведения за състоянието и, тъй като свиждания нямало.

„След като я изписаха тя беше отслабнала, видяхме, че зад китките и по краката имаше синини. Когато майка ми е пристигнала в болницата при изписването е видяла, че едната и ръка и е била вързана”, каза Трифонов. Той добави, че жената се е оплакала от престоя си в лечебното заведение.  

Д-р Богдан Томов, заместник-директор на лечебното заведение обясни, че пациентката на моменти, по време на лечението, е била психомоторно възбудена. „Проведени са мерки за временно физическо ограничаване, за да може да се проведе лечението. Това е направено временно”, каза той.

По думите му кожните промени, за които се твърди, че са вследствие на това, че жената е била вързана, не отговарят на локализацията на местата, които са били обект на лечение.”

Най-вероятно това се дължи на кожни и трофични промени, свързани с тежки придружаващи заболявания. Болната е лекувана по медицински стандарт и обвиненията са несъстоятелни”, каза още Томов.

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ започва извънредна проверка за насилие над 104-годишната жена, предава БГНЕС. Министърът на здравеопазването и обществеността ще бъдат запознати с резултатите от проверката, след нейното приключване.

Районната прокуратура също се е самосезирала. По случая е възложено извършването на проверка от Районно управление-Видин, като се снемат сведения от всички запознати със случая лица, включително от медицинския персонал и лекарите, полагали грижи за болната, съобщиха от обвинението.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
nova.bg