Закриват три дома за деца с увреждания до 2013 г.
Закриват три дома за деца с увреждания до 2013 г. / DarikNews.bg

Три дома за деца с ментални увреждания във Великотърновска област ще бъдат закрити до 2013 година, като всички деца ще бъдат изведени и настанени в Центрове от семеен тип. Това предвижда проект "Детство за всички" на Държавната агенция за закрила на детето за деинституционализация на домовете за деца с увреждания.

Прилагането на новия модел ще доведе до затварянето на домовете в Илаков рът, Михалци и Горски Сеновец, където в момента са настанени деца и юноши с умствени увреждания, информира директорът на Регионалната дирекция за социално подпомагане Татяна Шаркова. 

Предстои към общините да бъдат изградени Центрове за настаняване от семеен тип, където децата ще бъдат по-малко на брой и ще се обгрижват по-добре. За целта на общините ще бъдат отпуснати средства от Агенцията за закрила на детето.

Медиатори ще обучават екипите, които ще бъдат назначени към бъдещите центрове за работа с деца с увреждания. Медиаторите от своя страна ще бъдат определени и обучени също от Агенцията за закрила на детето, уточни Шаркова.

Ако базите на домовете, които предстои да бъдат закрити, са в добро състояние, в тях ще бъдат настанени възрастни хора с увреждания или ще бъдат използвани за старчески домове.