/ Община Велико Търново
Международният летен семинар по български език и култура беше открит за 45-и път във Великотърновския университет. Във форума участват 80 души, които по различен начин се занимават с българистика или са запленени от българската култура. Те са от 29 държави, от 4 континента и до края на юли ще изучават практически български език и ще посещават специализирани курсове по българска култура, фолклор и изкуство.

Ректорът проф.  Христо Бонджолов приветства участниците в семинара. „Събират ни желанието да научим още един език, на който да се разбираме и моята България, която в този месец е най-гостоприемна, радва се на най-много гости от различните краища на света, дарява ги със светлина и топлина, омайва ги с красотата на своята природа, с песента на птиците, с езика, историята и културата на един древен европейски народ“, посочи той. 

Ректорът изрази надежда през тези дни границите да се стопят, преградите и предразсъдъците да изчезнат, а словото и общуването да градят мостове на приятелство.

„Всичко е преминаване, мост, а цялата ни надежда е на отсрещната страна“, подчерта той.
За обучението по български език за чужденци трябва да се създаде единна рамка -  едни учебници, единни тестове и един модел на сертифициране, за да могат чужденците, които желаят да учат в български училища или университети, да го направят без административни проблеми, каза проф. Христо Бонджолов.

Много от участниците се срещнаха като стари приятели, защото от години посещават летния форум. През тази година нов момент за семинаристите ще бъде докосването им до магията на нестинарството. Те ще бъдат и първите зрители на премиерата на документалния филм „Учителю!“, посветен на един от най-знаковите преподаватели във Великотърновския университет – фолклористът и писател проф. Анчо Калоянов.

Международният летен семинар по български език и култура се организира с подкрепата на Министерството на образованието и науката и Община Велико Търново.
БТА